Meniu

Adaugat/Modificat de la Noi 19, 2020 in Sfaturi Utile

Sonda Lambda – functii si defectiuni

O componenta deosebit de importanta pentru functionarea unui automobil este Sonda Lambda sau senzorul de oxigen. Aceasta are rolul sau este de a masura cantitatea de oxigen din gazele evacuate. Prin transmiterea unui semnal catre Unitatea de Control a Motorului sau ECU (Engine Control Unit), respectiv computerul motorului.

Acesta este descifrat si se asigura ca automobilul avea un consum redus de carburant si de poluanti, un aspect important pentru o performanta ridicata a masinii si pentru prelungirea duratei de viata a catalizatorului.

Cand se schimba senzorul de oxigen al masinii?

Sonda Lambda are o durata maxima de viata de 120.000 de kilometri. Daca motorul incepe sa dea semne ca nu mai functioneze corespunzator, atunci durata de viata a acesteia va scadea, ceea ce inseamna ca va trebui schimbata.

In cazul in care sonda detecteaza prea mult oxigen in gazul evacuat, in acest caz motorul va functiona cu putin combustibil, conform datelor primite de la senzor, iar ECU va mari cantitatea de combustibil.

Senzorul de oxigen al masinii poate fi afectat de uleiul nears, dar si de modul incorect in care sunt evacuate gazele de esapament. Temperatura va creste foarte mult, iar singura solutie va fi schimbarea sondei Lambda.

Atunci cand balanta aer – combustibil prezinta dezechilibre, automobilul va avea un consum ridicat, astfel ca emisiile poluante vor avea un consum ridicat. Pentru a nu a avea cheltuieli cu consumul de combustil este recomandat sa o schimbati.

Ce se poate intampla daca circul cu senzorul de oxigen defect?

In cazul in care ati pornit la drum si nu stiati ca sonda Lambda este defecta, aceasta va cauza probleme la randul ei catalizatorului masinii. Prea mult combustibil  va creste temperatura de functionare, astfel ca durata de viata a catalizatorul se va scurta.

Asadar, asigurati-va ca aceasta piesa este intr-o stare buna pentru un consum optim si un condus sigur.

Posteaza raspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile necesare sunt marcate *

Poți folosi aceste etichete HTML și atribute: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>