Meniu

Adaugat/Modificat de la Sep 14, 2020 in Masina Ta

Sistemul de evacuare al masinii – despre componentele si defectiunile sale

Prezent la toate automobilele, sistemul de evacuare al unui automobil este deosebit de important intrucat are rolul de a evacua gazele ce raman in urma arderii combustibililor.

Din componenta unui sistem de evacuare al unui automobil fac parte diverse componente, care se pot defecta. Iata care sunt acestea:

Catalizatorul – reduce noxelor din gazele de esapament inainte de a fi eliberate in atmosfera. Daca aceasta piesa s-a defectat se vor observa semne, precum: oprirea motorului dupa ce a pornit, putere redusa si un consum crescut de combustibil. La ralanti, acesta va tremura, iar la pornirea la rece, va emite un miros neplacut si un sunet ciudat.

Galeria de evacuare – preia gazele si caldura evacuate din motor. In general, aceasta componenta este realizata din fonta turnata, material ce asigura o izolare termica eficienta.

Toba intermediara – rolul sau este crearea contrapresiunii si reducerea unei parti din zgomotele produse de motor, fapt ce contribuie la obtinerea cuplului.

Toba finala – este ultima piesa din sistemul de evacuare, care permite realinierea gazelor. Acestea vor fi eliberate in atmosfera la o temperatura joasa. Tototdata, aceasta componeneta atenueaza si zgomotul produs de evacuare.

Downpipe-ul – este o componenta care se afla in galeria de evacuare. Aceasta se remarca prin forma literei ,,S” si face legatura cu toba intermediara sau cu catalizatorul.

Probleme frecvente pe care le poate avea sistemul de evacuare:

In general, atunci cand sistemul de evacuare are o defectiune, veti fi anuntat de aprinderea martorului „Check Engine”, insa, acesta nu va va arata exact care este problema. Tocmai de aceea, trebuie sa analizati atent toate „simptomele” care pot indica o problema, astfel incat sa luati cat mai repede masuri.

Una dintrele cele mai frecvente probleme care apar la sistemul de evacuare este semnalata de un zgomot metalic, la nivelul tobei de esapament, precum si de un sunet mai puternic al motorului. Acestea au drept cauza dislocarea a galeriei de evacuare, a tobei de esapament sau a catalizatorului, iar in acest caz este necesara o vizita intr-un service auto.

Un alt semn care indica o problema la sistemul de evacuare al masinii este cunoscut sub denumirea de backfir, cel in care evacuarea gazelor se produce printr-o aprindere a acestora. In plus, se va mai observa un zgomot asemanator unor pocnitori, care apare la conducta de evacuare.

Dragi soferi, pentru a identifica si remedia problemele masinii este necesar sa cunoasteti foarte bine componenetele sistemului de evacuare, precum si semnele care arata problemele acestora.

Posteaza raspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile necesare sunt marcate *

Poți folosi aceste etichete HTML și atribute: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>