Meniu

Adaugat/Modificat de la Noi 13, 2019 in Masina Ta

Pompa de apa – despre rolul si defectiunile sale

Pompa de apa este o piesa cu rolul de a mentine buna circulatie a lichidului de racire de la radiator catre motor si inapoi. Regleaza cantitatea de lichid de racire si ii ofera motorului lichid proaspat pentru ca acesta sa functioneze perfect.

Sunt situatii cand aceasta nu functioneaza la capacitate maxima din diverse motive pe care le vom expune in cele ce urmeaza.

Exista anumite semne care arata ca trebuie efectuate anumite investigatii ale pompei de apa: scurgerile si pierderile lichidului de racire, sunetele emise de partea frontala a motorului, precum si supraincalzirea acestuia.

In cazul in care pompa de apa este defecta, lichidul de racire nu va circula prin intreg sistemul de racire, fapt ce va conduce la supraincalzirea sa. Alte semne ca pompa de apa are probleme sunt slaba functionare a sistemului de climatizare, precum si aparitia unor aburi care ies din radiator.

Scurgerile si pierderile lichidului de racire

Pompa de apa detine garnituri care sigileaza lichidul de racire in interior pentru a asigura un flux constant al acestuia de la radiator la motor. Daca aceste garnituri se vor uza, crapa sau se usuca, lichidul de racire se va scurge pe pamant, in partea din fata a masinii, pe centrul motorului. Pasul urmator este apelezi la un specialist pentru remedierea problemei intrucat aceasta defectiune se poate repara inainte sa se agraveze.

Sunete care vin din partea frontala a motorului

Este posibil sa auzi un sunet venind din partea frontala a motorului. Cauza acestei probleme este cureaua slabita care creeaza un sunet atunci cand se misca sau rulmentii care opereaza pompa de apa sunt uzati. Mai mult, rulmentii pot sa cada in interiorul pompei, iar acest lucru inseamna ca nu mai poate fi reparata, fiind necesara inlocuirea ei.

Supraincalzirea motorului

Daca pompa de apa nu mai functioneaza, lichidul de racire nu va mai circula prin blocul motor. Acesta se va supraincalzi, iar situatia trebuie remediata in cel mai scurt timp, altfel vor aparea daune la alte componente. Dintre acestea mentionam garnituri dezmembrate, capete de cilindri crapate, precum si pistoane arse. Atunci cand ca temperatura motorului creste in mod frecvent, clar ai probleme cu pompa de apa. Apeleaza la un mecanic pentru verificari.

Aburi care ies din radiator

In momentul in care radiatorul emite aburi este un semn clar ca acesta este supraincalzit. Motorul mentine o temperatura constanta atat timp cat pompa de apa functioneaza corect. In momentul in care observi aburi iesind prin partea din fata a motorului, trebuie neaparat sa opresti masina si sa cauti un mecanic. Nu este indicat sa circuli in aceasta situatie.

Asadar, de fiecare data cand te intalnesti cu aceste probleme, solutia este sa apelezi la un specialist, care sa repare sau sa inlocuiasca pompa de apa. Te vei intoarce la drum fara intarzieri prea mari si fara alte probleme mai grave.

Posteaza raspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile necesare sunt marcate *

Poți folosi aceste etichete HTML și atribute: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>