Meniu

Adaugat/Modificat de la Noi 28, 2018 in Masina Ta

Motorul masinii – ce trebuie sa stiti despre functionarea sa

Alegem o masina pentru ca ne ajuta sa ne deplasam mai repede, este utila pentru cumparaturi si pentru excursii. Atunci cand mergem sa o achizitionam suntem tentati sa ne uitam la exteriorul sau, insa, stim oare ce se afla in interiorul sau?

Motorul este o piesa principala, astfel ca trebuie sa stiti neaparat cum functioneaza acesta si de ce este important. Este indicat sa cunoasteti care sunt piesele motorului pentru a recunoaste cauza defectiunilor. Rolul motorului este de a produce energia de care are nevoie masina pentru deplasarea dintr-un loc in altul.

Pentru a proteja masina de anumite probleme este important sa va documentati cu privire la componentele pe care le are motorul. Acesta este format din componente fixe si componente mobile. Cele fixe sunt blocul motor, chiulasa si baia de ulei. De asemenea, partile mobile ale motorului sunt: pistonul, axa cu came, supapele, precum si biela, arborele cotit si volantul.

Principiul de functionare al motorului urmeaza cativa pasi:

Admisia – pistonul se deplaseaza in jos, supapa de admisie se deschide pentru a absorbi o cantitate de amestec de aer si carburant;

Compresia – faza in care pistonul urca, mixul de benzina si aer este comprimat in camera compresiva a cilindrului;

Aprinderea – momentul cand amestecul de carburant se aprinde prin intermediul unui scantei date de catre bujii;

Evacuarea – se refera la evacuarea gazelor arse prin miscarea pistonului si a supapelor de evacuare.

In functie de tehnologia motorului, care poate fi pe buton sau cheie, pornirea motorului se realizeaza diferit. De asemenea, contactul electric va pune in miscare ansamblul de piese importante, acestea fiind: bujiile, electromotorul, dar si sistemul de alimentare cu carburant. Piesele transmit miscarea de rotatie in vilbrochen.

Motoarele sunt electrice si motoare cu ardere interna. Cele cu ardere interna sunt la randul lor de 2 feluri:

MAS – Motoare pe benzina, cu aprindere prin scanteie;

MAC – Motoare motoare diesel, cu aprindere prin compresie.

Pentru a avea o durata de viata cat mai mare, piesele mobile trebuie lubrifiate, iar uleiul trebuie inlocuit destul de des.

Problemele la o masina pot aparea oricand, astfel ca, pentru a nu te panica in astfel de momente este important sa cunosti cateva informatii despre motorul masinii.

O piesa uzata va afecta si alte piese din jurul sau, astfel ca este important ca aceasta sa fie schimbata cat mai repede. Acesta este motivul pentru care trebuie sa stiti despre ce piesa este vorba atunci cand este necesar ca aceasta sa fie schimbata.

Tu stiai aceste informatii despre motorul masinii tale?

Posteaza raspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile necesare sunt marcate *

Poți folosi aceste etichete HTML și atribute: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>