Meniu

Adaugat/Modificat de la Oct 30, 2019 in Masina Ta

Lucruri pe care trebuie sa le stii despre planetarele auto

Ce este planetara unei masini?

Planetara este o piesa auto care face parte din sistemul de transmisie, rolul sau fiind de a transmite energia cinetica de la motor catre roti. Aceasta piesa este un ax cardanic, avand doua articulatii la capete, numite capete de planetara. Axul sau central este reprezentat de o bucata de otel cuplata la cele doua capete si ajuta la miscarea rotilor cand parcurgeti anumite denivelari si cand invartiti volanul.

Cum stim cand se strica planetarele?

Daca circulam corect, planetarele nu se defecteaza. In schimb, la o masina cu tractiune fata, planetarele se vor defecta la un momentadat, intrucat exercita o forta suplimentara asupra articulatiei planetare.

Va dati seama ca planetarele au defectiuni dupa sunetele pe care le va emite aceasta parte a masinii, cum este bocanitul sau tacanitul puternic. Daca la plecarea de pe loc se aude un zgomot puternic, iar in timpul unui viraj puternic o bataie creste pe masura ce viteza se mareste, inseamna ca aveti o problema cu planetara.

Mai mult, articulatia dintre capul de planetara si axul central, tripoda, se uzeaza in timp, lucru ce se intampla cand ciupim sau rupem burduful de planetara si se pierde vaselina sau intra praf si reziduuri.

Ce este de facut? In momentul in care apar sunetele mentionate mai sus sau daca burduful unei planetare este ciupit este indicat sa mergi intr-un service auto. In cazul in care planetara se uzeza si cedeaza, trebuie inlocuit capul de planetara sau toata planetara.

Iar daca masina pe care ai cumparat-o este veche, sunt sanse si mai mari ca planetara sa cedeze. Trebuie sa verificati burdufurile planetarei si sa nu accelerati cu rotile virate. Insa, daca se aud trosnituri si volanul vibreaza la viteze mici, planetarele trebuie verificate.

V-ati intrebat ce se intampla daca cedeaza planetarele masinii? Ei bine, veti ramane cu masina in drum. Asadar, la cel mai mic semn ca lucrurile nu stau tocmai bine indreptati-va spre un service auto.

Posteaza raspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile necesare sunt marcate *

Poți folosi aceste etichete HTML și atribute: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>