Meniu

Adaugat/Modificat de la oct. 7, 2020 in Masina Ta

Deformarea discurilor de frana – cauze si simptome

Parti componente importante ale sistemului de franare, discurile de frana, se deformeaza la un moment dat din diverse motive mai mult sau mai putin cunoscute. Atunci cand vrem sa incetinim sau sa oprim masina, prin apasarea pedalei de frana se obtine o incetinire a miscarii rotilor, prin frecarea cauzata de impingerea placutelor de frana pe disc.

Precum celelalte piese auto, si acestea se deterioreaza in timp, intrucat apar zone neuniforme pe acestea, iar modificarile care survin la nivelul suprafetei discului vor avea un impact asupra modului in care franeaza masina.

Mai exact, atunci cand se deformeaza aceste suprafete, procesul de franare va fi mai putin eficient, iar acest lucru va crea probleme soferului si va pune in pericol siguranta pasagerilor.

De ce apar deformari la nivelul discurilor de frana?

Materialul din care sunt realizate discurile de frana este unul foarte rezistent. Cu toate acestea, pot sa apara anumite nereguli, iar cea care le afecteaza in acest caz este caldura. Atunci cand pedala de frana este folosita in exces, componentele se supraincalzesc.

Pe de alta parte, daca placutele de frana sunt uzate destul de mult, daca au calitate slaba sau sunt realizate din metal exista un risc crescut de deformare al acestora.

O situatie des intalnita este reprezentata de acoperirea suprafetei discului cu material provenit de la nivelul placutei de frana. Placutele de frana sunt realizate din materiale care prezinta grade variate in ceea ce priveste duritatea si aderenta.

O alta cauza a aparitiei deformarii discurilor de frana este viteza crescuta cu care circula multi soferi, si franarea brusca. In astfel de cazuri, placutele de frana se incalzesc, anumite componente se inmoaie si ajung in spatiul dintre placuta si disc.

Se poate evita deformarea discurilor de frana? Daca da, cum?

Se poate evita deformarea discurilor de frana daca se va tine cont de cateva sfaturi. Astfel ca, orice sofer trebuie sa cunoasca modul in care functioneaza un automobil pentru a observa orice neregula apare la nivelul acestora. Daca veti circula pe o panta de rulare descendenta este indicat sa controlati viteza masinii prin trecerea acesteia intr-o treapta de viteza inferioara.

Modul in care sunt efectuate opririle complete este deosebit de important atunci cand vine vorba de placutele de frana. Acestea trebuie sa actioneze intr-un moment ideal fata de momentul cand se executa o franare dura.

Daca discurile de frana sunt deformate se vor auzi zgomote sub forma unor scartaituri, precum si miros de cauciuc ars. Mai mult, daca franarea se va realiza cu intreruperi dese si apar vibratii in momentul masinii, aceste lucru inseamna ca discurile sunt deformate.

Posteaza raspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *