Meniu

Adaugat/Modificat de la sept. 2, 2015 in Masina Ta

Masina Diesel – Sfaturi pentru o buna functionare

 

Nu esti hotarat daca sa alegi o masina diesel sau o masina pe benzina? Iata avantajele masinii diesel atat din punct de vedere al functionarii si duratei de viata, cat si al consumului de carburant.

Cele mai importante avantaje ale masinii diesel sunt:  consum redus de combustibil, cuplu mai mare, durata de viata mai mare a motorului. Spre deosebire de masina pe benzina, in cazul diesel exploatarea, pornirea si oprirea motorului se efectueaza astfel:

motor 3

 

Exploatarea:

O exploatare corecta a motorului diesel inseamna o intretinere regulata conform manualului de service, precum si o oprire corecta. Este foarte importanta respectarea unor reguli simple de utilizare a unui motor diesel in functie de anotimp.

Pornirea:

Vara, pornirea unui motor diesel se face tinand pedala de ambreiaj apasata, se asteapta stingerea martorilor luminosi, se asteapta cateva secunde pentru stingerea martorului de presiune a uleiului, dupa care se poate demara automobilul. Iarna, bateria sa fie intr-o stare buna, bujiile incandescente functionale si obligatoriu motorina de iarna in rezervor. Daca aceste conditii sunt indeplinite, pornirea se face tinand pedala de ambreiaj apasata, se asteapta stingerea martorilor luminosi si a martorului de functionare a bujiilor, astfel motorul porneste fara probleme din prima incercare.

Exploatarea:

In exploatarea motorului diesel trebuie sa se tina cont de doua aspecte importante: turatia de cuplu maxim si turatia la care turbina supraalimenteaza motorul.

Oprirea motorului:

Cedarea turbinelor la motoarele diesel este reprezentata de oprirea incorecta. Dupa rulajul indelungat la turatii ridicate sau urban, nu opriti motorul imediat. Racirea brusca a turbinei poate afecta buna functionare a acesteia.

Corect si recomandat este ca la sosirea la destinatie sa lasam motorul pornit cateva minute astfel incat turbina sa se raceasca. Respectand aceasta regula motorul va rezista si functiona in conditii optime mai mult timp.

Intretinere:
Este foarte important ca indicatiile din cartea de service cu privire la intervalul reviziilor sa fie respectate. Un alt rol foarte important in intretinerea motorului il are uleiul motorului diesel, care trebuie sa fie calitativ, dar in acelasi timp si consumabilele trebuie atent alese.

Cand vine vorba de functionarea optima a motorului si a turbinei, filtrul de aer nu ar trebui neglijat.
Folosirea consumabilelor recomandate de constructor, un ulei corespunzator si un filtru de aer calitativ ofera beneficii atat turbinei cat si motorului. Folosirea combustibulului slab calitativ poate avea efecte neplacute. Alegeti sa alimentati in statii de combustil cunoscute si nu de la alte surse.

Tinand cont de aceste sfaturi si respectand indicatiile prezente in cartea tehnica, durata de viata a masinii va fi una indelungata si lipsita de neplaceri.

 

Posteaza raspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *